lørdag den 22. maj 2010

14. "Kopierne" af Jesper Wung-Sung14. "Kopierne" af Jesper Wung-Sung

Så har Jesper Wung-Sung gjort det igen. Skrevet en vedkommende ungdomsroman som drengene vil have stor fornøjelse af at læse.

(Nedenstående er taget fra anmeldelse på www.kultunaut.dk)

Jonas er en helt almindelig teenage-dreng, som bor hos sine forældre, elsker at spille fodbold og er skoledrengsforelsket i klassekammeraten Maria. Tror han da. Men en dag, da han kommer glad hjem fra en særligt vellykket fodboldkamp, rives tæppet væk under alt, hvad han har taget for givet. Jonas finder ud af, at han i virkeligheden er en kopi, en slags klon, som hans forældre fik som midlertidig erstatning, da deres rigtige søn blev ramt af en uhelbredelig sygdom. Nu er den rigtige søn vendt rask tilbage, og Jonas' forældre overdrager vores hovedperson til de såkaldte Kopi-Befriere, som har til opgave at "deaktivere" kopierne.

Mens han kæmper med at forstå at alle hans erindringer og alt, hvad han nogensinde har følt, kun er kunstige implantater, flygter Jonas for at redde sit kunstige liv. På en rejse mod et skib, der måske kan tilbyde befrielse for kopier, møder Jonas kopi-drengene Ian og Ronnie, og et smukt venskab opstår mellem de tre unge, bandlyste væsner.

Det er vel nok kutyme, at ungdomsbøger holdes i et letlæseligt sprog, men i Kopierne får sproget en ekstra, uhyggelig funktion: Når Jonas' jeg-fortællerstemme bliver gradvist mere forenklet i løbet af romanen, skyldes det nemlig, at han og de andre kopi-børn alle sammen ligger under for en mekanisme, der får deres kunstige kroppe og hjerner til langsomt, men sikkert at degenerere og nedbryde sig selv. Det er genialt, og vil være spændende at arbejde med i en dansktime.

Det er en skræmmende mareridtsagtig historie, der fortælles i Kopierne, men også en vigtig historie, som kan introducere unge læsere til sci-fi-genren som mere end bare seje rumskibe og laserpistoler.

Gysende god. Min varmeste anbefaling.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar