søndag den 23. januar 2011

6. "Garmanns hemmelighed" af Stian Hole


6. "Garmanns hemmelighed" af Stian Hole

Fra Folkeskolen:
Garmanns hemmelighed går i al sin enkelhed ud på at tilkæmpe sig retten til at have en barndom. Men det er hverken let eller moderne.
Da russerne sendte Gagarin i kredsløb om Jorden, var det en skelsættende begivenhed. Garmanns hemmelighed er gjort af et lignende stof: Ikke blot spiller resterne af et rumskib en central rolle i historien, men Stian Holes billedskabelse er af samme atmosfæreoverskridende karakter, som opsendelsen af en astronaut er.
Atmosfæren i bogen er intens. Det lykkes Stian Hole at lancere alle de dobbeltheder, som moderne børn skal finde fodfæste i. Og han gør det på en måde, så læseren både gribes og begriber den smerte og ømhed, som gemmer sig i barnelivets kamp for mening og overlevelse.
Garmann er den følsomme hovedperson, som søger at finde sin placering mellem to tvillingepiger; Johanne, som han er tiltrukket af og forbundet med, og Hanne, der er en konstant og mobbende trussel.
Rammen er en hverdag, der er præget af hierarkiske kampe mellem børnene i skolegården, skildret i et fint skolegårdsopslag med et væld af attituder og ansigtsudtryk. Og en verden, der er præget af brydningerne mellem tradition og fornyelse, skildret af et surrealistisk opslag med Elvis, norske flag og en Lions Club-nordmand fra en hedengangen tid.
Hanne reagerer udfarende og mobbende på de usikkerheder, som disse rammer sætter. Men Johanne fører Garmann ind i skoven for at vise ham en hemmelighed, resterne af et rumskib. Her får de deres hemmelige sted. De taler om naturen, om universet og hinanden. De eksperimenterer med omgivelserne og sig selv, iagttager, ræsonnerer, drømmer og leger.
På deres hemmelige sted har de fred for alverdens trusler, blandt andet det at blive voksen. Garmann standser tiden ved at trykke Johanne på ryggen, og hun svarer igen ved at kysse Garmann på munden så blidt, at sommerfuglen må lande på et bogstav i teksten.
Men konstant lurer faren: at Hanne opdager dem. Og det gør hun. Men Johanne "har noget på hende", så en særlig tvillinge-terrorbalance sikrer freden.
Bogen giver ikke noget svar på, hvordan man bliver voksen, men den sætter både poetisk tekst og smukke og foruroligende billeder på, hvordan man i al hemmelighed kan tilkæmpe sig en barndom, også blandt børn, der har annekteret alle modernitetens iscenesættelsesmetoder fra de voksne. Men det kræver tilsyneladende, at man har mindst én at dele sin hemmelighed med.
Det lykkes Stian Hole at få fortalt denne historie i al sin tilsyneladende enkelhed, men hvis man går på opdagelse i de fabelagtige illustrationer, vil man se, at både skønheden og grusomheden stikker sine mange, illustrative detaljer i øjnene på læseren.
Bogen må være et must for pædagoger, lærere, ledere, forældre, sagsbehandlere, psykologer, idrætsledere, spejderledere og gårdvagter. Den bryder gennem sindets beskyttende atmosfære, gør hudløs bag øjenlågene og øm i menneskesynet.


Jeg er simpelthen vild med Stian Holes historier og illustrationer om Garmann. I denne 3. bog synes jeg at illustrationerne bliver helt magiske, de overgår næsten den ellers meget fine historie om hemmeligheder og det første kys. Hvis du/I ikke har bøgerne om Garmann, så køb dem ALLE nu. Små perler - som store som små elsker. MIN BEDSTE ANBEFALING.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar