fredag den 18. marts 2011

12. "6" af Ronnie Andersen


12. "6" af Ronnie Andersen

Fra Litteratursiden
En udviklingsroman for unge og voksne i 6x6 kapitler – skrevet med såvel alvor som et glimt i øjet - om Charli på 19, som stikker af hver gang, livet bliver for svært.

I debutromanen 'Date med en engel' skrev forfatteren Ronnie Andersen om en ung mand, hvis liv var en film. Hvis livet var en tegneserie, ville Charli være Vakse Viggo, hans yndlingsudtryk er ”sjyt”. Som regel synes Charli, det er nemmere at tegne livet end at være til stede i det. Han bakser med flyttekasser og sorgen over sin mors pludselige død, og på jobbet går det helt galt. Så det er på med hørebøfferne og fuldt drøn på musikken: ”Søvn og musik havde jeg levet på. Intet kan trække en igennem smerte som musik og søvn. Ingen ved, hvorfor vi sover. Det er smerten over at være i live, der gør det.”

Som titlen antyder, fylder sex en del både i bogen og i Charlis liv. Selv om han ikke har svært ved at score, kokser det også for ham i forhold til pigerne. Efter lidt on-and-off er kæresten Silvia ved at flytte ind – men hans pik fortæller ham, at der er noget galt, og Silvia foreslår viagra. Til gengæld er han enormt betaget af den labre Linnea, der desværre kun er 14 …

Charli har et nærmest manisk forhold til tal, der styrer hans valg og tjener som varsler. Tallene og tegneseriemetaforen styrer også bogens opbygning, men den virker ikke skematisk af den grund. Sproget er kreativt på en nørdet måde (eller omvendt), fuldkommen ligesom Charli og har dybde i letheden (eller omvendt). Prøv for eksempel at forestille dig hvad det kan betyde, hvis en person bliver kaldt for en ”flødebolleklapper”.

Midt i en fantasytid er det dejligt at opleve en dansk ungdomsbog, der skildrer sin hovedperson i solidarisk øjenhøjde. Det er en seks’er!


Inden for et døgn så jeg Biers "Hævnen" og læste Andersens "6". Begge handler om unge mennesker der mister deres mor for tidligt. De takler på hver deres måde sorgen. Andersens projekt lykkes bedst. Jeg var slemt skuffet over "Hævnen". Som kristendomslærer så jeg perspektiver i filmen, det er der også. Er heller ikke i tvivl om, at filmen vil gå sin sejrsgang gennem de danske klasselokaler. Men jeg sad tilbage med følelsen, det er bare for konstrueret, for lækkert, for forudsigeligt .... Men sådan skal det jo nok være, hvis man skal vinde en oscar ... Hvor ærgerligt. Jeg tror Bier skal holde en pause fra Anders Thomas Jensen, hans film synes altid at følge en eller anden skabelon, de har fået udstukket på filmskolen. (Ved dog ikke om han har gået der ;))
Nå, men "6". Jeg kan godt lidt Charli, ville gerne selv have mødt ham på gymnasiet. Spændende og anderledes fyr. Så meget troværdig hovedperson, og også beskrivelsen af Charlis forhold til den unge Linnea er rigtig fint beskrevet. Men moderen og sorgen står ikke tydeligt for mig. Det er ikke helt godt nok, når det meget er sorgen, som skulle være drivkraften i historien.
En bog til 9.-10. klasse. Både drenge og piger kan læse med. Tror nogle drenge vil være vilde med hovedpersonens talfascination. 2. bog i Andersens Trilogi. "Date med engel" var den første.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar