søndag den 10. april 2011

14. "Krænkelsen" af Bertill Nordahl


14. "Krænkelsen" af Bertill Nordahl

Fra Bertill Nordahls hjemmeside:
KRÆNKELSEN FORTÆLLER Lucia, Gerry, Asmod, Levia, Frederikke, Ira og Dennis hver deres version af, hvad der skete med den nye pige i klassen, Beatrice. I kolonihavehuset. En tilfældig fredag eftermiddag. I september. Efter skoletid.

KRÆNKELSEN BLIVER SAMTIDIG TIL SYV PORTRÆTTER af en gruppe 16-årige unge i en tilfældig dansk forstad – samt deres forskellige bevæggrunde til at være med til at krænke en pige på deres egen alder.

KRÆNKELSEN ER HISTORIEN OM, hvordan hovmod, grådighed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab bliver til en fatal blanding, som i et nu slår ud i lys lue og fører til krænkelsen af en klassekammerat.Lektørudtalelsen påpeger, at der stort set ikke findes, ud over Kim Fupz's Gerningsmænd, en skønlitterær ungdomsroman om unge der krænker. Her er endnu en, og jeg sad tilbage efter endt læsning med en klump i halsen. Beatrice bliver krænket, og man hører de 7 krænkeres version af hændelsen. Der er for mange gentagelser i romanen, (ville helt sikkert være blevet strammet op, hvis det var en voksenroman), men når det er sagt, så får man 7 fine portrætter af unge mennesker, der har det svært, og ikke evner at sige stop, når det kræves.
Bogen er fra 14 år. Jeg synes dog, at det er en barsk bog at have stående på hylderne. Men som oplæsningsbog og senere debat på klassen er den virkelig god, da bogen er skrevet i et let læsbart, forståeligt og identificerbart sprog. Min varmeste anbefaling til oplæsningsbog i de store klasser - evt. som uddrag hvor man udvælger 3 af personerne og læser deres version højt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar